• Školská jedáleň

          • Mlieko a jeho význam v životospráve

          • Pripite si každý deň. Blahodarným mliekom

            Na Slovensku z roka na rok pijeme menej a menej mlieka a jeme mliečnych výrobkov.

            Len 43 % detí pije mlieko denne, 12 % ho nepije vôbec a 45 % len nepravidelne. Odporúčaná dávka pre vyvíjajúci sa organizmus sa pritom rovná dvom, trom pohárom mlieka denne. Alebo aspoň kombinácii – pohár mlieka, 30 gramov syra a jogurt.

            "Odborníci na zdravú výživu zaraďujú mlieko medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny," tvrdí prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., ktorý je aj známym odborníkom na probiotiká. "Tvoria ho bielkoviny, tuky, minerály, vitamíny, enzýmy a ďalšie zložky významné z hľadiska výživy a udržiavania zdravia. Preto súčasná veda považuje mlieko za funkčnú potravinu, čo znamená, že okrem základnej funkcie nasýtenia bielkovinami, tukmi a cukrami, sa vyznačuje aj mnohými zdravie a vitalitu posilňujúcimi účinkami."

            Mlieko sa stalo súčasťou ľudskej potravy až s nástupom poľnohospodárskej revolúcie, teda približne pred 10-tisíc rokmi. Do obdobia II. svetovej vojny sa považovalo za najvýživnejšiu potravinu, dokonca za liek, o čom svedčí vtedajšia prezývka "biela krv". "Začiatkom druhej polovice minulého storočia sa začali objavovať aj niektoré negatívne vlastnosti mlieka a najmä tuku. Kravský mliečny tuk obsahuje vyše 50 % nasýtených mastných kyselín. Ale z 12 hlavných mastných kyselín zastúpených v mlieku iba tri sa podieľajú na tvorbe zlého LDL-cholesterolu," zdôrazňuje odborník.

            "Ostatné, napriek tomu, že patria medzi nasýtené mastné kyseliny, sú pre organizmus užitočné. Podieľajú sa na znižovaní hmotnosti a telesného tuku, chránia pred vývinom rakoviny, zneškodňujú niektoré vírusy a choroboplodné baktérie vrátane Helicobacter pylori (spôsobuje žalúdočné vredy – pozn. aut.)." Mlieko je aj významným dodávateľom v tuku rozpustných vitamínov A, D, E a K. Pochopiteľne, čím je obsah tuku v mlieku nižší, tým je chudobnejšie aj o uvedené vitamíny.

            "O význame mliečneho tuku pre zdravie vypovedajú aj dávnejšie výsledky pozorovania detí," tvrdí prof. Ebringer. "U detí, ktoré pili iba nízkotučné mlieko, sa črevné ochorenia vyskytovali 5-krát častejšie v porovnaní s tými, ktoré boli živené plnotučným mliekom. Podobné výsledky sa dosiahli aj s pomocou experimentálnych zvierat." Význam mlieka a mliečneho tuku pre zdravie si uvedomujú najmä pediatri, ktorí tehotným ženám a deťom odporúčajú piť plnotučné mlieko.

            Čo sa skrýva v pohári mlieka?

            • Vápnik: 30 % z dennej potreby. Je dôležitý pre pevné kosti a zdravé zuby, pre činnosť nervov a svalov.
            • Vitamín D: 25 % z dennej potreby. Pomáha telu vstrebávať tuk.
            • Vitamín B2: 24 % z dennej potreby. Premieňa jedlo (bielkoviny, tuky a uhľovodíky) na energiu.
            • Fosfor: 20 % z dennej potreby. Podieľa sa na tvorbe a udržaní pevných kostí.
            • Proteíny: 16 % z dennej potreby. Sú dôležité pre svaly.
            • Vitamín B12: 13 % z dennej potreby. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek.
            • Zinok: 12 % z dennej potreby. Posilňuje vlasy a nechty.
            • Draslík: 11 % z dennej potreby. Zabezpečuje správne fungovanie svalov a reguláciu vodného hospodárstva organizmu.
            • Vitamín A: 10 % z dennej potreby. Podporuje imunitu a zdravý zrak.
            • Niacín: 10 % z dennej potreby. Je dôležitý pre činnosť viacerých enzýmov v tele.
            • Horčík: 10 % z dennej potreby. Aktivizuje enzýmy.